Під таким гаслом пройшло в Новосільському НВК свято української писемності. З дев’ятої години у школі панував святковий настрій. Спочатку старшокласники відправились писати радіо-диктант національної єдності, а пізніше учні 7 класу виступили з літературною композицією про рідну мову, про її чудові перекази, легенди, пісні, їх чудодійну силу неповторність. На свято були запрошені учні 8 класу.
Під звуки невмирущої мелодії «Пісні про рушник» до присутніх в залі звернулась вчителька української мови О.М. Лещинська про мову як глибину тисячоліть, про її чудові перекази, пісні, їх чудодійну силу, їх неповторність. Із завмиранням серця слухали учні про літописця Нестора «Житті…» та упорядника «Повісті минулих літ».
Цікаво і захоплююче пройшла гра «Юні мовознавці», де змагалися дві команди «Дивосвіт» (капітан команди і переможець Біла В.) «Юні філологи» (капітан команди Ярчак В.). Одним із завдань конкурсу було – скласти чотиривірш про мову, з яким обидві команди справились блискуче, вклавши в нього всю свою душу і серце.
Ось один із них:
Мову рідну, веселкову, материнську
Я люблю понад усе:
В ній і сонце, в ній і зорі,
В ній – усе життя моє.
В підготовці та проведенні свята активну участь взяла бібліотекар І.Б. Катрич.
Свято закінчилося словами подяки директора НВК Ліщинської О.С. за цікавий і змістовно проведений захід.
Свято української писемності продовжилось в Новосільському НВК і на наступний день. Воно прийшло під гаслом «Мову свою я всім серцем люблю».
В прибраний зал з бадьорим веселим настроєм, одягнені в національні костюми, як пташата гнізда, виступили четвертокласники, які разом із своєю вчителькою, Зискун М.С., готували це свято. У своєму вступному слові Марія Степанівна звернулась із запитанням: «Чи можна, діти, людині прожити без мови, без пісні, без загадки чи казки?»
У своїх декламаціях про мову, її милозвучність, чарівність, неповторність, у які діти вклали всю душу, любов, хвилювання, і була відповідь на запитання вчительки.
Книжкову виставку, окрасу свята, представила бібліотекар НВК Катрич І.Б. Діти з благоговінням і трепетом брали до рук книжки в яскравих обкладинках в їхніх очах світилась радість, бажання як найшвидше зустрітися з їх героями.
Після цього був проведений конкурс «Ой, яка чудова українська мова!» між четвертокласниками і третьокласниками які були гостями свята. В ході змагання учні виявили глибокі знання з рідної мови, «на відмінно» справилися з домашнім завданням – підготувати загадки, прислів’я, вислови про мову.
Під кінець всі присутні переглянули фільм «Цікаве про мову».
Присутньою на святі була директор НВК О.С.Ліщинська, яка подякувала всім, хто готував цей захід, побажала успіхів у вивчені рідної мови та міцного здоров’я. Свято закінчилося молитвою.